17 / 08 / 2018
Vloerkleden en allergieën
Een vloerkleed is een populaire keuze bij mensen die hun interieur willen verfraaien en dat is ook niet zo gek. Mensen houden van vloerkleden vanwege hun toegevoegde zachtheid, comfort en extra sfeer die het een ruimte kan geven.
 
Maar er zijn ook mensen die een vloerkleed juist helemaal uit hun huis weren vanwege allergieën of astma. Sommige mensen beweren namelijk dat door een vloerkleed de klachten van astmapatiënten sterk verergerd kunnen worden.
 
Anderen gaan nog verder en stellen zelfs dat mensen met een allergie een vloerkleed helemaal uit hun interieur zouden moeten verbannen. Maar wat is nu waar? Wij zochten het voor je uit.

Over welke allergieën hebben we het hier eigenlijk?

Of we het nou over astma, eczeem of verschillende vormen van benauwdheid hebben, ze hebben allemaal één gemeenschappelijke vijand: de huisstofmijt.
 
Het zijn eigenlijk de uitwerpselen, ook wel bekend als stof, van deze onzichtbare beestjes die bij zo’n 10% van de bevolking een allergische reactie oproept. Stoffige plekken zijn vaak matrassen, dekbedden of kussens.
 
Daarnaast komt de huisstofmijt ook voor in bijvoorbeeld kleding, stoffering van meubilair en speelgoed.
 

Vloerkleed; wel of geen boosdoener?

Dat een jute kleed een makkelijke ophoopplek voor stof kan zijn, betekent nog niet dat een vloerkleed de boosdoener is voor allerlei allergische reacties. Voor de duidelijkheid: een vloerkleed kan wel veel stof bevatten, maar het ligt er maar net aan welke garen erin verwerkt zijn en hoe goed het vloerkleed wordt schoongemaakt. 
 
Lees eens over blog over het verwijderen van een vlek uit een vloerkleed
 

Vloerkleden kunnen ook helpen tegen allergieën

 
Nou vraag je jezelf misschien af, hoe kan een vloerkleed helpen tegen niezen. Nou, het antwoord is dat een vloerkleed juist op heel veel manieren kan helpen tegen allergieën.
 
  1. Door pollen filtratie: door een klein kleedje bij de deur en/of raam te plaatsen, worden fijne stofdeeltjes en pollen opgevangen terwijl ze door het raam naar binnen zweven. Vooral wol kan heel veel deeltjes opvangen die normaal door de lucht vliegen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is deze deeltjes op te zuigen met je stofzuiger. Een klein wollen vloerkleed van onze Beach Life lijn zou hier een perfect vloerkleed voor zijn.
  2. Allergeen afstotend: Natuurlijke vezels hebben, naast het vermogen om stofdeeltjes en pollen te vangen, ook het vermogen om deze te neutraliseren. Jute, sisal en zeegras zijn een aantal voorbeelden van materialen die dit vermogen hebben. Daarnaast zijn deze materialen, net zoals polypropyleen vloerkleed, ook schimmelbestendig. Benieuwd hiernaar? Bekijk dan ons assortiment mooie en neutraliserende sisal vloerkleden.
  3. Beweeglijkheid: Een ander groot voordeel van een vloerkleed is dat een vloerkleed regelmatig kan worden verwijderd om te worden schoongemaakt. Het vloerkleed moet wel af en toe goed stofvrij worden gemaakt zodat het rondzwevende stof zich niet teveel ophoopt in het vloerkleed. Dit kan je makkelijk doen door het vloerkleed regelmatig uit te kloppen en te stofzuigen. 
  • Uitkloppen: Til samen met iemand het karpet naar buiten en draai dit om. Door vervolgens flink te schudden of door met een mattenklopper op het kleed te kloppen, wordt het overgrote deel van het stof verwijderd. Blijf voor het beste resultaat net zo lang doorkloppen of schudden totdat er geen (stof)resten meer van af komen. Ben je alleen? Dan kun je het vloerkleed over bijvoorbeeld een stoel of balkon slaan en zelf al het vuil eruit kloppen.
  • Stofzuigen: Door dagelijks je karpet goed te stofzuigen, wordt telkens het overgrote deel van de huisstofmijt verwijderd. Het beste kan je hiervoor een stofzuiger met een flinke zuigkracht voor gebruiken. Pas bij hoogpolige vloerkleden wel op met de borstel die op de stofzuiger kop bevestigd zit, deze kan namelijk de garen uit elkaar trekken waardoor ze gaan pluizen of los gaan zitten. Het beste is daarom om te stofzuigen met ingetrokken borstelharen.

De beste opties qua vloerkleden tegen allergieën

Hierboven werden al een aantal voorbeelden genoemd van vloerkleden die kunnen helpen tegen allergieën. Maar we hebben nog meer vloerkleden in ons assortiment die hierbij kunnen helpen. Dit zijn namelijk bepaalde soorten vloerkleden die zich het best lenen voor een zo stofvrij mogelijk huishouden.
 
Deze collecties hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: doordat de garen fijn geweven zijn blijft het stof er als het ware op liggen waardoor dit makkelijker te stofzuigen is. Verder zorgt de samenstelling van de materialen (33% katoen, 33% polyester en 33% chenille) voor een erg sterke verbinding, waardoor de gedeeltelijk katoenen kleden goed tegen een stootje kunnen.
 
Hierdoor zijn deze vloerkleden erg onderhoudsvriendelijk en is intensief schoonmaken geen probleem. Deze eigenschappen zijn allemaal terug te vinden in vrijwel al onze vintage en design vloerkleden.

Wat moeten we onthouden? 

Het is een fabeltje dat mensen allergisch zijn voor tapijt. Wel is het zo dat tapijt veel huisstofmijt (stof) kan bevatten, waar een deel van de mensen allergisch op reageert. In een huishouden met een vloerkleed blijft het rondzwevende stof niet op de grond liggen, maar trekt het in het vloerkleed.
 
Door regelmatig het karpet goed te stofzuigen of soms uit te kloppen, wordt het grootste deel van het stof verwijderd en blijft het stofgehalte binnen het huishouden onder controle.
 
Daarnaast kan een vloerkleed ook juist helpen om allergieën en stof in huis tegen te gaan doordat wollen vloerkleden stofdeeltjes op vangen en sisal vloerkleden daarnaast ook nog de stofdeeltjes en pollen kunnen neutraliseren.
 
Dus heb jij of je familie last van allergieën investeer dan eens in een vloerkleed. Lees ook eens onze blog over nog meer voordelen bij het aanschaffen van een vloerkleed

Lees ook eens