24 / 01 / 2019

Moet een vloerkleed onder of voor de bank?

Bij Floorpassion krijgen we vaak de vraag of je een vloerkleed beter vóór of onder de bank kan leggen. Nu is dit natuurlijk vooral een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur – en wij zijn niet van de vloerkledenpolitie – en dus valt voor allebei iets te zeggen.

Het belang van een passend vloerkleed woonkamer mag echter nooit onderschat worden. Niet voor niets was ‘the dude’ uit cultfilm The Big Lebowski ontroostbaar toen zijn kleed werd vernield, want: “That rug really tied the room together”. Een goed vloerkleed – mits op de juiste manier gelegd – zorgt voor verbinding tussen de afzonderlijke meubelstukken en creëert eenheid in je interieur.

Zowel met een kleed vóór als met een kleed onder de bank maak je van de zithoek één geheel en geef je het een warme en harmonieuze uitstraling.

Afhankelijk van de rest van je interieur en het effect dat je wilt bereiken maak je hier een keuze in. En dit is belangrijk, want het bepaald het formaat van je nieuw aan te schaffen karpet. Ook het model zoals een vloerkleed ovale vorm of met een vierante vorm speelt hierbij mee.

Het leggen van een vloerkleed voor de bank

Wanneer je het karpet tegen of net voor de poten van de bank legt, met de salontafel (precies in het midden!) erop, komen de meubels afzonderlijk iets beter tot hun recht. Het accent komt hierdoor namelijk iets meer op de afzonderlijke stukken te liggen. Met name wanneer je sofa’s uit dezelfde lijn komen en de tafel hier goed bij past, dus wanneer de eenheid er als het ware al is, hoef je niet de hele zithoek op het tapijt te zetten.

Daarnaast dien je jezelf af te vragen of je meer de behoefte hebt aan knusheid en gezelligheid of meer aan ruimte. Een kleed voor de bank geeft net iets meer warmte. Dit werkt bijvoorbeeld goed in moderne, industriële interieurs en in zeer ruime woonkamers.

Een ander punt van overweging is de vloer die je gaat bedekken. Woon je in een historisch pand met een authentieke houten vloer? Hou deze dan zoveel mogelijk zichtbaar door te kiezen voor een wat kleiner vloerkleed (één die niet onder de bank gaat).

Het vloerkleed onder de bank

Met het karpet onder de bank – net onder de voorste poten of helemaal – maak je optimaal gebruik van de verbindende werking van het kleed. Wanneer je zithoek bestaat uit afzonderlijke stukken uit verschillende lijnen verdient dit daarom de voorkeur.

Ook wanneer je meubels, muren en attributen verschillende kleuren hebben is dit een goed idee. Kies dan bij voorkeur een kleed waarin de kleuren van alle afzonderlijke stukken terug komen. Je zult versteld staan van het resultaat!

Woon je relatief klein en wil je meer ruimte en lucht creëren in je interieur? Leg ook dan het tapijt onder de bank. De kamer zal hierdoor groter lijken.

Onze mening

Dit alles is ons bescheiden advies. Het gaat hier echter om jouw huis en jij bent degene die erin woont, dus beslis vooral zelf! Het zou echter een beetje flauw zijn om als vloerkledenspecialist geen antwoord te geven op de vraag, dus daarom hier onze mening:

Wij zouden het groot vloerkleed toch zo veel mogelijk gebruiken waarvoor het bedoeld is – als verbinding – en over het algemeen adviseren een kleed te kiezen dat deels onder de sofa komt. Ook als je zithoek uit een set bestaat kan het nooit kwaad dit nog meer te accentueren.

Tenzij je erg ruim woont, met antieke vloeren en met veel industrieel vormgegeven stukken, kun je hier eigenlijk nooit de mist mee ingaan.

Lees ook eens

Reacties

Goede uitleg! Hier heb ik wat aan
Lucia - 27 / 08 / 2021 @ 19:48
Handige tips. Hier kan ik wat mee!
Nance - 07 / 02 / 2019 @ 11:49