Hoe krijg ik een vlek uit mijn vloerkleed?
Zo tover je die beruchte vlekken uit jouw karpet
Benieuwd hoe je binnen enkele seconden een gezellig etentje in een complete chaos omtovert? Daar is verrassend weinig voor nodig. Men name een gloednieuw beige karpet, een stel gezellige vrienden en flink wat flessen rode wijn. Meng deze ingrediënten tijdens een huisetentje door elkaar, en ergens tussen het hoofdgerecht en het dessert heb je het voor elkaar: de ‘beruchte rode wijn vlekken’ zitten in het karpet.
Gegarandeerd chaos in de tent natuurlijk maar de situatie loopt pas echt uit de hand als van alle kanten de goedbedoelde ‘oma weet raad’-adviezen je toe worden geroepen. “Doe er snel wat zout op!” of “Giet er nu witte wijn overheen, dat neutraliseert”, zijn een paar van deze goedbedoelde klassiekers.
Met de nadruk op goedbedoeld, want ze werken juist averechts. Toch hoef je het vloerkleed ook niet meteen op te rollen en bij het vuilnis te zetten. Floorpassion legt je uit wat je wél moet doen bij dit soort huishoudelijke ongelukjes: van rode wijn tot zwarte inkt.
De rode wijn vlek
Wat moet je dan wel doen bij zo’n rode wijn vlek? Als het een verse vlek betreft, begint het met zoveel mogelijk deppen: maak een witte katoenen badstoffen handdoek nat met koud water, wring deze uit en leg deze op de vlek.
Wrijf niet over de vlek (want daarmee kan deze alleen maar verder verspreid worden) maar blijf net zo lang deppen totdat de vlek niet meer afgeeft. Gebruik desnoods een paar nieuwe handdoeken om dit goed in de gaten te kunnen houden.
Wanneer het tapijt droog is en de vlek is nog steeds goed zichtbaar is, koop dan een vlekken verwijderraar speciaal voor tapijt en volg goed de instructies achterop het etiket. Dezelfde aanpak geldt voor vlekken door koffie, thee of vruchtensappen.
De bloedvlek
Ook bij dit soort vlekken begint het weer met goed deppen, zoals hierboven staat beschreven. Extra belangrijk is het bij bloedvlekken om koud water te gebruiken. Een beetje warm water kan er namelijk al voor zorgen dat het bloed zich aan de vezels van het tapijt hecht.
Mocht na veelvuldig deppen de vlek nog niet verdwenen zijn, behandel de vlek dan met wat pure azijn.
De kaarsvetvlek
Deze wordt vaak als een van ‘de duivels onder vlekken’ bestempeld, omdat vet nou eenmaal lastig uit textiel te krijgen is. Geen paniek, de oplossing blijkt echter best simpel te zijn: bevochtig de vlek rondom met koud water.
Blaas er vervolgens met een (hete) föhn overheen, zodat het kaarsvet weer zacht wordt. Dit kan even duren maar als het eenmaal zo ver is, kan met een witte handdoek de vlek eruit worden geveegd. Doe dit voorzichtig! Wanneer er nog steeds sporen van het kaarsvet zichtbaar zijn, gebruik dan weer een speciale vlekken verwijderraar.
Soms wordt er in plaats van een föhn een strijkijzer gebruikt, zodat het kaarsvet sneller smelt. Helaas neemt de kans om je karpet te beschadigen ook toe, dus dit raden wij je ten strengste af te gebruiken.
De zand- of moddervlek
In tegenstelling tot de andere vlekken, moet deze vlek juist goed drogen in plaats van nat gedept te worden. Als deze goed is ingedroogd is het belangrijk het tapijt goed te stofzuigen. Meestal is dit voldoende om het zand te verwijderen.
Zijn er nog steeds sporen zichtbaar? Gebruik dan een speciale spray voor dit soort vlekken (vaak kan hiermee ook aarde, klei, stof of mest worden verwijderd) en lees voor gebruik weer goed de instructies.
De braakselvlek
Net als bij de andere vlekken geldt hier: hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans van slagen is dat je de vlek helemaal verwijdert. Belangrijk hierbij is om eerst zoveel mogelijk braaksel weg te halen.
Dit kan het beste met een ‘scheppend’ voorwerp, zoals een grote lepel of spatel. Hiermee heb je ook de minste kans om het braaksel in het karpet te wrijven.
Dep vervolgens weer net zo lang met de witte badstoffen handdoek, totdat deze niet meer afgeeft. Hierna is het weer tijd om er een vlekken verwijderraar bij te pakken en de instructies te volgen.
De inktvlek
Toegegeven: het verwijderen van een (zwarte) inktvlek uit tapijt is een grote uitdaging. Belangrijk is het om in geen geval water te gebruiken, een inktvlek kan namelijk makkelijk uitlopen. Deppen met melk is daarom een betere optie.
Waarschijnlijk zal dit niet voldoende zijn om de inktvlek helemaal te verwijderen. Dan is het weer verstandig een vlekken verwijderraar (speciaal voor inktvlekken) aan te schaffen. Volg daarbij weer goed de instructies op het etiket.
Hopelijk hebben we je wat meer informatie kunnen geven over het verwijderen van vlekken uit je vloerkleed. Lees ook eens onze tips over het aanschaffen van een vloerkleed, mocht je overigens nog vragen hebben over de vlekken neem dan gerust vrijblijvend contact op!
Lees ook
- Redenen om te kiezen voor een hoogpolig kleed.
- Redenen om te kiezen voor een vintage kleed.
- Probeer eens een wollen kleed.