27 / 08 / 2018

10 tips om je wollen vloerkleed zo lang mogelijk mooi te houden

Een wollen vloerkleed kan heel lang meegaan mits het goed onderhouden wordt. Hoe je dat dan het beste doet lees je in de 10 tips hieronder.
  1. Schud elke week het vloerkleed goed uit. Het beste kan je hiervoor het wollen vloerkleed even over een waslijn of een muurtje hangen en uitkloppen met een mattenklopper, bezem of tennisracket. Heb je een heel groot en/of heel zwaar vloerkleed, klop het dan met twee of meer personen uit.
  2. Draai je vloerkleed elke zes tot twaalf maanden 180 graden om. Hierdoor ontstaan er minder snel loopsporen in het vloerkleed.
  3. Wol kan een grote hoeveelheid vuil vasthouden. Om al dit vuil toch uit het vloerkleed te krijgen is het aan te raden het vloerkleed van rand tot rand te stofzuigen. Hierdoor weet je zeker dat het gehele kleed wordt meegenomen en je geen stukje overslaat.
  4. Zorg ervoor dat je het vloerkleed stofzuigt met de daarvoor bestemde zuigmond en met ingetrokken borstelharen. Hierdoor verminder je de kans dat de garen gaan pluizen of kapotgaan.
  5. Stofzuig ook regelmatig de onderkant van het vloerkleed.
  6. Wol kan ongeveer 1/3 van zijn gewicht in vloeistof vasthouden. Daardoor is het beter om het vloerkleed niet te nat te maken als je het schoonmaakt en vochtige ruimtes te vermijden.
  7. Maak altijd gebruik van reiningsmiddelen die geschikt zijn voor wol. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: kleurstofvrije afwasmiddel, verdunde witte azijn, tapijt-droogshampoo of reiningsmiddelen die verkrijgbaar zijn via https://www.james.eu/nl.
  8. Probeer een schoonmaakartikelen altijd eerst uit op een klein stukje vloerkleed en dat je altijd van buiten naar binnen dept met een schone doek.
  9. Leg na het schoonmaken een droge handdoek op de vlek en druk erop met je handen zodat er zoveel mogelijk vocht geabsorbeerd wordt. Herhaal deze beweging op verschillende plekken tot dat de vlek bijna droog is. Probeer hierbij absoluut niet te wrijven, daardoor heb je namelijk meer kans dat je de vezels kapot maakt en de vlek juist dieper in de vezels wrijft.
  10. Het is altijd aan te raden om je vloerkleed te laten reinigen door een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Dit is helemaal het geval als je wollen vloerkleed hardnekkige of moeilijk schoon te maken vlekken bevat.
Mocht je toch twijfelen over het onderhoud van je wollen vloerkleed dan kan je altijd contact met ons opnemen voor een gericht advies. Wij zijn van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur bereikbaar of kijk op www.james.eu voor de beste reinigingsmiddelen voor een wollen vloerkleed.

Lees ook eens